Na een naamsverandering gaat een van de drie auteurs van de Nacht van de Literatuur 2021 voortaan door het leven als Tobi Lakmaker. Dat maakte de schrijver (voorheen Sofie) onlangs bekend op social media door een exemplaar te tonen van de vijfde druk van zijn debuut De geschiedenis van mijn seksualiteit, met op het omslag zijn nieuwe naam.

De scheidslijn tussen genders en de vraag waar in dat grensgebied hij zich zelf bevindt, was al een belangrijk thema in Lakmakers veelgeprezen debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit (2021). Daarin schrijft de auteur hoe hij ‘er altijd naast heeft gezeten’, het stereotype genderdenken in onze samenleving. Als je de ene keer met je korte haar wordt ingeschat als vijftienjarige jongen en dan weer doorgaat voor jonge lesbische vrouw, als je voor de ene een muze bent en voor de ander een getalenteerde voetballer, dan ben je blijkbaar niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen.

Openhartig interview
Tijdens de Nacht van de Literatuur zal Lakmaker, evenals Tommy Wieringa en Auke Hulst, worden geïnterviewd over zijn werk, zijn thematiek en zijn schrijverschap. Dat de auteur openhartig en zeer boeiend daarover kan vertellen, bewees een interview met de VPRO in het kader van de vierdelige serie De roze revolutie. Daarin is Lakmaker zeer kritisch over de genderpoli van het VU en de medische wereld in het algemeen waar het gaat om begeleiding van mensen die genderspecifieke zaken aan hun lichaam willen laten veranderen. “Het is deels bureaucratisch en […] krankzinnig heteronormatief en binair gedacht.”

Op 18 september is Tobi Lakmaker, samen met Tommy Wieringa en Auke Hulst, te gast op de Nacht van de Literatuur in Amersfoort. Het belooft een inspirerende en openhartige avond te worden. Je kunt live in de zaal aanwezig zijn, of de avond via livestream volgen. Koop je kaarten hier!

NB: Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht heeft de Nacht van de Literatuur in alle online uitingen de naam van de auteur veranderd in Tobi Lakmaker en de aanspreekvormen omgezet naar “hij/hem”. Voor de posters en ander drukwerk kwam het nieuws echter te laat, hier wordt de auteur nog met zijn oude naam aangeduid.

Foto: © Tobi Lakmaker