Auke Hulst was een van de gasten van de Nacht van de Literatuur op 18 september 2021.

Auke Hulst (1975) is schrijver, literatuurcriticus, journalist en muzikant. In het najaar van 2021 zijn nieuwste roman De Mitsukoshi Troostbaby Company. 

Zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma.

Eerder publiceerde hij de romans Jij en ik en alles daartussenin (2006) en Wolfskleren (2009), en maakte hij met tekenaar Raoul Deleo het literaire reisboek De eenzame snelweg, in het spoor van Jack Kerouac (2007). Dat boek werd genomineerd voor zowel de Stripschappenning als de Prix Saint-Michel.

In 2015 verscheen Slaap zacht, Johnny Idaho, een dystopische roman over thema’s als economische apartheid en surveillance. Dat boek werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. Najaar 2016 volgde de roman En ik herinner me Titus Broederland, die eveneens de Harland Awards Romanprijs in de wacht sleepte, genomineerd werd voor Beste Groninger Boek, en op de longlist belandde van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI Literatuurprijs.

In 2017 verscheen Motel Songs, een reisboek dat ook een album omvat dat werd opgenomen tijdens een road trip van Philadelphia naar San Francisco. Dat boek werd bekroond met de Bob den Uyl-prijs 2018. De in dat jaar verschenen roman Zoeklicht op het gazon, een psychologisch portret van Richard Nixon, kreeg de prijs voor Beste Groninger Boek.

De verwachtingen voor De Mitsukoshi Troostbaby Company zijn dan ook hooggespannen. Deze roman over een sciencefictionschrijver is een ambitieuze mengvorm van memoires, kunstmatige intelligentie, tijdreizen en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. Hulst laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien.

Auke Hulst was een van de drie gasten van de Nacht van de Literatuur op 18 september 2021 in De Bibliotheek Eemhuis. Naast Auke werden ook schrijvers Tommy Wieringa en Tobi Lakmaker geïnterviewd. Lees en bekijk hier een uitgebreide terugblik.

Foto: Mark Uyl