Als 'proloog' op de Nacht van de Literatuur vertelde Christel Jansen op 12 maart in het KAdECafé over haar roman Mijn moeder wil mijn naam niet weten, waar ook de stad Amersfoort een rol in speelt. Zij nam de musici Leontien Stordiau (cello) en Taeke Stol (contrabas) mee. 

Christel Jansen (Haarlem, 1961) studeerde Slavische talen, communicatie- en religiewetenschappen. Ze werkt als journalist en schreef eerder jeugdromans, columns en non-fictie. Jansen is gefascineerd door familiegeschiedenissen: hoe werkt familieleed, vaak uit eerdere generaties, door in het leven van een individu? Aan de hand van interviews, archiefonderzoek en authentiek bronmateriaal vertelt zij haar verhalen.

In 2021 debuteerde Jansen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam met de roman Mijn moeder wil mijn naam niet weten. Hoofdpersoon Esther zoekt antwoord op de vraag waarom haar moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek, het bestaan van haar en haar broers naar de buitenwereld ontkende. Waarom groeiden ze op in pleeggezinnen en tehuizen? Wat dreef haar moeder? Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de Joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies’ grote liefde?

NRC noemde de roman ‘beklemmend en goed geschreven’.
De Telegraaf schreef: ‘Met veel compassie voor elk personage zet Jansen een veelomvattend familiedrama neer.’
'Een familietragedie die je in één ruk uitleest,' kopte Flair.
En Job Cohen schreef een persoonlijke aanbeveling: ‘De aangrijpende geschiedenis van een zeer getalenteerde vrouw die leefde van, voor en met haar cello en klassieke muziek. (...) Een hartverscheurend boek, dat je keel steeds verder dichtknijpt.'

Een kleine maand na de 'proloog' waren Arnon Grunberg en Lale Gül de hoofdgasten van de Nacht van de Literatuur 2022.