Locatie: Het Lokaal

tijden: 21:15-22:15, 22:30-23:30

Niña Weijers (Nijmegen, 1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Haar debuutroman De consequenties (2014) won de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015, en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Tsjechië.

Dagblad Trouw schreef over De consequenties: '[Niña Weijers'] eerste roman verraadt zoveel stilistische bravoure en mensenkennis dat het lijkt alsof ze al een klein oeuvre achter de rug heeft.' En NRC Handelsblad: 'In deze debuutroman, tintelend van ambitie en boeiende gedachten, draaien leven en kunst van de hoofdpersoon om missen, bestaan en verdwijnen. Een vastberaden toon kenmerkt dit krankjorum boek.'

In 2019 verscheen Weijers' tweede roman: Kamers antikamers, waar NRC over schreef: 'Zo vorm je Kamers antikamers zelf tot een geheel, tot een rijk boek, gravend zonder dat je precies weet welke schat je zult vinden. Het gaat om het zoeken, om het verkennen, om de onreduceerbare ervaring.’ Op 4 september werd bekend gemaakt dat Kamers antikamers op de longlist staat van de Bookspot Literatuurprijs.

Eind augustus haalde Niña Weijers de finale van De slimste mens.

Niña zal geïnterviewd worden door Annette Verspoor.

Foto: Iris Duvekot