Locatie: Sint Aegtenkapel

Tijden: 21:15-22:15, 22:30-23:30

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent voor NRC Handelsblad. Hij debuteerde in 1996 met Reddend zwemmen en schreef acht romans, twee autobiografische kronieken en twee verhalenbundels, waarvan Hier wonen ook mensen in 2015 werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Zijn roman Visser werd in 2009 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Met De goede zoon won hij in 2019 de Libris Literatuurprijs. De ik-verteller, een zestigjarige auteur van ‘plotloze thrillers’, leeft in een wereld twintig jaar na nu waarin iedereen boeken schrijft, terwijl er nauwelijks nog lezers zijn. Zijn demente moeder, die hij jarenlang trouw heeft bezocht, is net overleden en zijn nieuwe boek wordt afgewezen door zijn uitgever. Dan duikt een oud-collega op met wie hij veertig jaar eerder in een archief werkte en die hem nu meeneemt op een reis met voor de ik-figuur onduidelijke bestemming. Gedurende de zeven dagen van deze reis, in een wereld waarin het basisinkomen is ingevoerd en robots en sprekende en zelfsturende auto’s het werk uit handen nemen, overziet de ik-figuur zijn leven.

De jury van de Libris Literatuurprijs stelde dat De goede zoon de literatuur krachtig nieuw leven inblaast. “Het boek intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen. Dat gebeurt in een ongewone vorm en met een zeldzame combinatie van speelsheid en ernst, transparantie en raadselachtigheid.”

Rob van Essen zal geïnterviewd worden door Ivan Borghstijn

Foto: Annaleen Louwes