Tommy Wieringa was een van de gasten van de Nacht van de Literatuur op 18 september 2021.

Tommy Wieringa (1967) is schrijver, columnist en scenarist. Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen, en winnaar van de F. Bordewijkprijs 2006).

In mei 2009 verscheen Caesarion, dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Pieter Steinz van NRC Handelsblad schreef over de roman: 'Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort.'

In 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Na Dit zijn de namen (2012) bracht Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi (2017). In datzelfde jaar verscheen zijn verpletterende roman De heilige Rita, over een vader, een zoon en de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De roman werd bekroond met de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, de publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap. In februari 2020 verscheen Gedachten over onze tijd waarin Wieringa excelleert als columnist.

Tommy Wieringa was een van de drie gasten van de Nacht van de Literatuur op 18 september 2021 in De Bibliotheek Eemhuis. Naast Tommy werden ook schrijvers Tobi Lakmaker en Auke Hulst geïnterviewd. Lees en bekijk hier een uitgebreide terugblik.